Kollum 2 kampioen voorjaarscompetitie

Lees verder

Op zaterdag 20 mei 2023 was het zover. VV Kollum 2 kon kampioen worden van de voorjaarscompetitie in de Reserve 2e Klasse H. Daarvoor moest er gewonnen worden bij Harkema Opeinde 2, een stugge tegenstander die nooit opgeeft. Om 12.15 werd er verzameld op sportpark Baensein. De vorige uitwedstrijd bij Harkema Opeinde had leider Wijnand Wouda zich verslapen, waardoor grensrechter en leider Tiete Wiersema zich genoodzaakt voelde om een wekker voor hem te kopen. Met succes, want Wijnand was deze keer wél op tijd voor de karakteristieke bespreking van trainer Oane Jan Tijtsma. Vervolgens werd er afgereisd naar Harkema.

Om 13.30 klonk het startsignaal van scheidsrechter Veenstra. Onder prachtige weersomstandigheden en op een ietwat hard, maar verder goed bespeelbaar veld werd er deze middag gevoetbald. Het Kollumer publiek was dan ook in groten getale op deze wedstrijd afgekomen. De wedstrijd begon van beide kanten aarzelend en goed voetbal was er dan ook niet echt. Meer dan speldenprikjes aan beide kanten werden er niet uitgedeeld in het eerste kwartier. Daar kwam verandering in toen Kollum rond de 20e minuut een corner kreeg aan de rechterkant van het veld. Jesper Spijkstra draaide de bal gevaarlijk in en deze belandde op de voet van Patrick Holwerda, die de bal de lat zag raken. In een ware scrimmage, waarin de keeper van Harkema Opeinde een aantal uitstekende reddingen had, werd de bal uiteindelijk half weggewerkt door Harkema Opeinde. Via Arne Jan de Boer kwam de bal opnieuw terecht bij Jesper, die hem weer de 16 in slingerde. In de rebound belandde de bal voor de voeten van Jan Postmus, die niet aarzelde en met links verwoestend uithaalde: 0-1 voor Kollum! Waar iedereen hoopte op verbetering van het spel van Kollum, bleek dit niet zo te zijn. Het spel bleef slordig en aan de bal werden vaak verkeerde of moeilijke keuzes gemaakt, wat resulteerde in veel balverlies. Hierdoor kon Harkema Opeinde een aantal keren gevaarlijk counteren en dit leidde zelfs tot een aantal grote kansen aan hun zijde. In een poging de bal te veroveren was Jesper iets te enthousiast, wat resulteerde in een grove overtreding. De scheidsrechter greep naar zijn broekzak en toonde hem, tot opluchting van iedereen die Kollum een warm hart toedraagt, de gele kaart. Volgens de scheids viel het echter wel mee: “Als je de noppen niet vooruit had gehad, was het niet eens geel geweest”. In het restant van de eerste helft werd er niet meer gescoord en dus was de ruststand 0-1 voor Kollum.

In de rust probeerde trainer Oane Jan zijn ploeg op scherp te zetten door aan te geven wat er beter moest. Aan de bal moest het veel rustiger en er moesten makkelijke keuzes worden gemaakt, waardoor Kollum beter in het spel zou komen. Om geen risico te lopen werd er ook gewisseld: Jesper zou het veld verlaten en werd vervangen door Stein Jelsma.

Het spelbeeld in het begin van de tweede helft was niet veel anders dan de eerste helft. Het spel bleef slordig en Harkema Opeinde hield de druk er goed op, waardoor het lastig was om goed te voetballen. Rond de 60e minuut besloot Oane Jan daarop nogmaals te wisselen: de moegestreden Mishan Singarajah werd vervangen door Fabian Broersma. Vlak daarna leek de spits van Harkema Opeinde door te breken. Mark Koster besloot om uit te komen en in een poging om de bal te spelen, raakten beide spelers elkaar op ongelukkige wijze. Helaas betekende dit voor Mark einde wedstrijd, hij had enkele ferme nopafdrukken op zijn scheenbeen en kon niet verder. Stefan Loonstra kwam voor hem binnen de lijnen, wat betekende dat Gerben Brandsma de keeperstaken van Mark overnam. Enkele minuten later zette Kollum druk op de opbouw van Harkema Opeinde. De bal werd teruggespeeld op de keeper, die iets te lang wachtte. Hierdoor kon Stein hem de bal ontfutselen en breed leggen op Ashan Singarajah, die de bal in het lege doel kon schuiven: 0-2 voor Kollum! Vanaf dat moment leek het verzet van Harkema Opeinde gebroken en kwam Kollum beter in hun spel, wellicht ook geholpen door de grotere ruimtes die met name op het middenveld ontstonden. Kollum bleef goed druk zetten, met daarin voorop vaak de backs Jelle Siebolt Westra en Benny de Vries, die de laatste weken al uitstekend speelden en ook op deze dag weer veel belangrijke onderscheppingen hadden. Rond de 70e

minuut werd de laatste wissel vervolgens doorgevoerd: centrale verdediger Patrick Holwerda verliet het veld en werd vervangen door Arjen Zijlstra. Enkele minuten later liet Gerben zien dat hij ook een aardig potje kan keepen: met een fantastische reflex op een schot van dichtbij wist hij te voorkomen dat Harkema Opeinde op het scorebord kwam. De laatste tien minuten van de wedstrijden leverden nog drie doelpunten op. Harkema Opeinde was inmiddels moegestreden en na wederom goed druk zetten van Stein bracht bij opnieuw Ashan in stelling, die de 0-3 binnenschoot. Vlak daarna belandde een voorzet voor de voeten van Fabian, die de bal van dichtbij kon binnentikken. Het slotakkoord was wederom voor Ashan. Na een rush van Stefan aan de rechterkant, werd de bal door hem voorgegeven. Ashan stond tussen drie verdedigers en de keeper, maar wist de bal toch nog in het doel te krijgen en bepaalde de einduitslag op 0-5. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Veenstra was er dolle vreugde: Kollum 2 is kampioen van de voorjaarscompetitie! Aanvoerder Marten Postmus nam de bloemen van het bestuur in ontvangst en daarna was het tijd voor feest! Bij terugkomst op sportpark Baensein werd Kollum 2 onder luid applaus ontvangen en daarna werd er onder het genot van muziek genoten van de nodige biertjes. Een geslaagde tweede seizoenshelft voor de mannen van Oane Jan, Wijnand Wouda en Tiete Wiersema werd op deze manier afgesloten met een kampioensfeestje!