VV Kollum incasseert pijnlijk verlies tegen LTC Assen

Lees verder

Afgelopen zaterdag stond voor de VV Kollum de return van de wedstrijd tegen LTC uit Assen op het programma. Het werd qua scoreverloop in meer of mindere mate een kopie van de wedstrijd in Kollum. Ook nu was het de thuisspelende ploeg die een achterstand van 0-2 wist om te buigen in een driepunter. De uiteindelijke uitslag van 3-2 was voor de Assenaren zeer welkom en een bittere pil voor de Kollumers, die vast van plan waren het resultaat en het vertoonde spel van een week eerder te evenaren.

Even na half drie was het scheidsrechter Buitenhuis die de wedstrijd in gang zette op sportpark De Hoogte in Assen. Al snel bleek dat de thuisclub met een flinke dosis inzet trachtte de bezoekers terug te dringen, wat in de eerste helft ook met enige regelmaat lukte. Wel kwam er hierdoor de nodige ruimte achter de laatste linie van de gastheren te liggen, waardoor de Kollumers regelmatig in hun kracht kwamen door met snelheid in de combinaties deze ruimtes te benutten. Alleen al in de eerste vijf minuten moest doelman Van der Veen tweemaal handelend optreden om Benjamin Zondervan van scoren af te houden. Met name de tweede inzet vergde de nodige inzet om de bal buiten de palen te houden. Ook de voorwaartsen van LTC lieten zich in de openingsfase zien. Zo was Imre de Jonge dichtbij, maar oog in oog met doelman Huizenga schoot hij de bal echter voorlangs.

Lang hoefden de toeschouwers niet te wachten eer de bal doel trof. Het waren de gasten die trefzeker waren en ook nog eens op wonderschone wijze. Thieme Brandsma werd op de rechterpunt van het strafschopgebied bediend door Joop Pijnacker, die zijn pegel via de vingertoppen van de doelman in de verste hoek zag verdwijnen, 0-1. Ondanks deze vroege voorsprong werd het spel er gaandeweg de eerste helft niet beter op. Beide ploegen grossierden in balverlies, waardoor tot aan het halfuur de kansen schaars bleken. De thuisclub was door de geringe ruimtes, behoudens enige dreiging uit met name corners, niet in staat om het Kollum echt moeilijk te maken. De bezoekers daarentegen loerden op de eventuele mogelijkheden in de omschakeling, wat door slordig spel in die fase ook maar weinig opleverde. Na een half uur spelen was er plots vanuit een corner weer sprake van enige opwinding toen Joop Pijnacker op aangeven van Dennis Krohne koppend net het doel miste. Hierop volgend kregen de Kollumers de geest weer even en trachtte het de score uit te breiden. Met name Krohne was al dichtbij geweest toen vijf minuten voor de rust aanvaller Zondervan de verdediging z’n hielen weer eens liet zien. Alleen voor doelman Van der Veen aarzelde hij niet en schoot prachtig binnen, 0-2. Kollum leek na het rustsignaal op rozen te zitten, al was het nog wel uitkijken voor de doornen gezien het vertoonde spel.

Bij de Kollumers werd in de rust een wissel doorgevoerd. Verdediger Johan Schat, in de eerste helft al eens getrakteerd op geel, bleef in de kleedkamer achter en werd vervangen door middenvelder Romke Bos, waardoor Ruben Merkus een linie naar achter verhuisde. Al na vijf minuten in de tweede helft leek VV Kollum meer afstand te gaan nemen, toen de snelheid van Zondervan niet goed ingeschat werd door LTC-doelman Van der Veen, die vervolgens bedoeld of onbedoeld de Kollumer doorgebroken spits torpedeerde. De over het algemeen goed leidende scheidsrechter Buitenhuis maakte vervolgens een grote fout door de doelman slechts de gele kaart te tonen, waar iedereen het er over eens was dat rood de enige juiste kleur was. De vrije trap randje zestien werd door Joop Pijnacker venijnig ingeschoten waarbij de vingertoppen van de doelman, die er niet meer had mogen staan, voldoende waren om de 0-3 te voorkomen. Was het vervolgens de bedoeling van de thuisspelende ploeg, of waren het de bezoekers die zo snel als mogelijk meer afstand wilden nemen van de opponent? Hoe het ook zij, feit was wel dat de ploeg van trainer Ron de Boer de tweede helft veel meer ruimte achter de verdediging liet. Dit speelde de thuisclub in de kaart en zou Kollum in het vervolg gaan opbreken. Een klein kwartier na de opschudding rond de niet gegeven rode kaart waren de rollen omgedraaid. Nadat Imre de Jonge al een waarschuwingsschot had gelost, was het een minuut later raak. Matig doordekken rond de middellijn en dito organisatie waren de aanzet tot de aansluitingstreffer.

Opnieuw was het De Jonge die nu wel doeltreffend was, 1-2. Nog geen drie minuten later was de gelijkmaker al een feit. Nu was het de geheel vrijstaande Lars Uineken die verwoestend uithaalde en doelman Huizenga kansloos liet. De Assenaren roken bloed en de Kollumers leerden niet echt van de eerdere fouten, waardoor acht minuten na de gelijkmaker de voorsprong voor LTC op het scorebord prijkte. Een verdiende corner van de thuisclub leek een prooi te kunnen zijn voor doelman Huizenga, maar was dit niet. Bij de tweede paal was Richard Mulder er als de kippen bij om ongehinderd de 3-2 binnen te schuiven. De Kollumer staf probeerde vervolgens toch nog een punt uit het vuur te slepen door middenvelder Piersma te vervangen voor spits Olke de Wit. Nieuw elan voorin leverde vrijwel meteen een grote kans op voor Thieme Brandsma na een fraaie combinatie aan de linkerkant. De doelman bleek echter een sta in de weg. De gegeven corner werd vervolgend door Dennis Krohne op de deklat gekopt. Om de druk nog verder op te voeren werd verdediger Sil Koster vervangen door nog een spits, te weten Gerard van Zonneveld. Natuurlijk werden de ruimtes achterin nu nog groter, maar risico’s moesten er genomen worden. Lars Uineken had de genadeklap moeten uitdelen aan de Kollumers, maar een fraaie redding van Mark Huizenga voorkwam dit, waardoor er nog hoop was op een remise. Ver in blessuretijd had Thieme Brandsma de gelijkmaker op de schoen. De uitvoering was oog in oog met de doelman niet in overeenstemming met de intentie, waarna er een einde kwam aan de wedstrijd. Uiteindelijk werd het een teleurstellende middag voor de Kollumers, zowel binnen als buiten de lijnen.

De eerstvolgende wedstrijd staat gepland op zaterdag 4 maart 2023, thuis tegen Drenthina.